Türkiye ve KKTC yarım saat sonra kıta sahanlığı anlaşmasını imzaladı!

Türkiye ve KKTC yarım saat sonra kıta sahanlığı anlaşmasını imzaladı!
Kıbrıs Rum yönetiminin Akdeniz'deki petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına karşı çıkan Türkiye ile KKTC, ilk somut adımı attı. İmzalar atıldı ve TPAO da Akdeniz'e açılacak!

Kıbrıs Rum yönetiminin Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz sondajına başlamasının ardından, Türkiye ile KKTC de benzer bir adım atılacağını duyurmuştu.

Akdeniz’de yapılacak aramalar için ilk adım atıldı ve KKTC ile Türkiye arasında kıta sahanlığını sınırlandırma anlaşması New York’ta imzalandı.

Anlaşmaya, Türkiye adına Başbakan Erdoğan, KKTC adına da Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu imza koydu.

Rumların Ada’nın güneyindeki 12 nolu parselde başlayan çalışmalarına, fırkateynler ve savaş uçaklarıyla uzaktan izlemeye alan Ankara, benzer arama çalışmaları yapılması yolunda en somut adımı attı.

KKTC ve Türkiye arasında imzalanan kıta sahanlığını sıırlandırma anlaşmasıyla, Akdeniz'de yapılacak arama çalışmaları için engel ortadan kalkmış oldu.

"GEREK DUYULURSA TÜM ADA'DA"

Anlaşmaya göre, arama çalışamlarının Ada'nın tümünü kapsıyıp kapsamayacağı noktasında Başbakan Erdoğan'dan bir açıklama geldi.

İmza töreninde konuşan Erdoğan, şu anda sacede KKTC tarafında yapılacak arama çalışmalarının, gerek duyulması halinde tüm Ada’ya yayılacağının mesajını verdi: "Türk halkının Ada’nın tümünde kıta sahanlığı hakkını mahfuz tutuyoruz. Doğu ve batı uçlarında ilerletilmesi gerekirse tarafların hakkaniyetlerine bağlı olarak ilerletilecek" dedi.

Anlaşmalar, iki ülkenin meclislerinde onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek ve TPOA’ya arama çalışmalarıyla ilgili ruhsat verilecek.

NORVEÇ GEMİSİ

Burada da, ağırlıklı olarak İskenderun Körfezi’ndeki arama çalışması için Norveç'in CGGV şirketinden 20 milyon dolara kiralanan geminin devreye girmesi bekleniyor.

ŞİRKETLERE UYARI

Erdoğan imza töreninde şunları söyledi:

— "Rumlar ile iş yapan ve yapacak uluslararası petrol ve doğalgaz şirketlerini de uyarmak istiyoruz. Bu şirketlerin, Türkiye'deki enerji projelerine alınmaması ve bunlara bir takım müeyyideler uygulanması konusunda da Enerji Bakanlığımız bir çalışma başlatmıştır.

— Türkiye, bugün olduğu gibi gelecekte de kendisine yaraşır şekilde sağduyu ile hareket edecek, gerginlik ve krizden medet umanlara prim vermeyecektir.”


Kaynak : http://www.internethaber.com/rumlar-laf-anlamayinca-imzayi-atti-373062h.htm#ixzz1YcX6XARt


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More