Eroğlu: "Anlaşma daha sonraki anlaşmalar için anahtar niteliğindedir"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs adası etrafındaki deniz altı zenginliklerinde hak sahibi olduğunu vurgulayarak, bu konuda Rum tarafını daha önce de uyardıklarına dikkat çekti. Cumhurbaşkanı, anlaşmayla ilgili olarak New York’ta NTV muhabirinin sorularını yanıtladı


Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs adası etrafındaki deniz altı zenginliklerinde hak sahibi olduğunu vurgulayarak, bu konuda Rum tarafını daha önce de uyardıklarına dikkat çekti.

Eroğlu, Güney Kıbrıs’ın geri adım atmaması durumunda, Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’nın daha sonraki anlaşmalar için bir anahtar niteliği taşıdığı uyarısında da bulundu.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Türkiye ile imzalanan Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması’yla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı, anlaşmayla ilgili olarak New York’ta NTV muhabirinin sorularını yanıtladı.

Müzakerelerin sürdüğü bir dönemde böylesi bir olayın yaşanmasının görüşmelerin geleceği bakımından sorun teşkil ettiğini belirten Eroğlu, bu konuda eli kolu bağlı bir şekilde beklemeyeceklerini daha önce de söylediklerini anımsattı.

HIZLA MECLİS’TEN GEÇECEK

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile imzalanan anlaşmanın daha sonraki anlaşmalar için bir anahtar niteliği taşıdığını belirten Eroğlu, söz konusu anlaşmanın hızla Meclis’ten geçeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Türkü’nün Kıbrıs adası etrafındaki deniz altı zenginliklerinde hak sahibi olduğunu dile getirerek, Güney Kıbrıs’ı bu konuyla ilgili daha önce de uyardıklarını hatırlattı.

Eroğlu, “Biz Güney Kıbrıs’ı uyardık, faaliyetleri inadına devam ettirirler ve İsrail’i de Türkiye aleyhine kullanmaya devam ederlerse başka adımlar da atılacak” şeklinde konuştu.

PİRİ REİS BUGÜNLERDE…

Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Piri Reis’in Akdeniz’deki faaliyetlerine bugünlerde başlayacağını da açıklayan Eroğlu, Rumların faaliyetlerini durdurdukları anda Türk tarafının da başladığını faaliyetlere son vereceğini söyledi.

ÜÇLÜ ZİRVE 28 - 29 EKİM’DE

Eroğlu, söz konusu kararı gelecek müzakere gününde Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’a da ileteceğini ifade ederek, New York üçlü zirvesinin 28 - 29 Ekim tarihlerinde yapılacağını, ancak tüm bu gelişmeler yaşanırken zirveden ne gibi bir sonuç çıkacağının belli olmadığını vurguladı.

Kıbrıs müzakerelerinin yıllardan bu yana devam ettiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Eroğlu, iyi niyet misyonu altındaki çalışmaların sürdüğünü ve müzakerelerin bir anlaşma ile sonuçlanmasını arzuladıklarını belirtti.

Ancak Rum tarafının bu yönde tavır sergilemekten kaçındığını söyleyen Eroğlu, son zamanlarda özellikle deniz üssünde meydana gelen patlamanın ardından Hristofyas’ın durumunun daha da zorlaştığını anımsattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Hristofyas’ın kamuoyundaki gücünün yüzde 15 - 20’lere kadar gerilediğini ifade ederek, bu nedenle sahte kahramanlıklar yapmaktan vazgeçmesini istedi.

Türkiye’ye ait firkateyn ve uçakların Akdeniz’de zaten var olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Varlıkları daha da yoğunlaşarak devam edecek” dedi.

Kıbrıs’ta doğalgaz yatakları olduğuna ve diğer bölgelerde de olma ihtimali bulunduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle konuştu:

“Araştırmalar bunu ortaya çıkaracak. Kıbrıs genelindeki deniz altı zenginliklerinden biz de hak sahibi olduğumuz iddiasındayız. Sonrasını da şartlar gösterecek.”


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More