Medvedev, devlet başkanlığı için Putin'i önerdi

Medvedev, devlet başkanlığı için Putin'i önerdi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Mart 2012'de yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in devlet başkanı olmasını önerdi.

Rusya Başbakanı Putin de, Medvedev'in 4 Aralık'ta yapılacak parlamento seçimlerinde Birleşik Rusya listesinden birinci sırada aday olmasını istedi. Medvedev de seçimlere girmeyi kabul etti. İktidar partisi Birleşik Rusya'nın kongresine birlikte katılan Medvedev ve Putin, birer konuşma yaptı. Medvedev, hükümetin aktif çalışmaları içinde yer almaya hazır olduğunu kaydetti. Kongrede yaptığı konuşmasında, "Eğer kongre Vladimir Putin'in Rusya devlet başkanlığına adaylığını kabul ederse, bunun adil olacağını düşünüyorum." dedi. Putin de yaptığı değerlendirmede teklifi kabul ettiğini, bunun kendisi için bir onur olduğunu söyledi. Birleşik Rusya Duma seçimleri aday listesinde birinci sırada kimin yer alacağı sorusunun cevaplandırılmasının önemli olduğuna değinen Putin, "Dostlarım, Birleşik Rusya üyeleri benim bu pozisyonda olmamı istiyor. Bundan çok memnunum. Son yıllarda ortaya çıkan geleneğe göre ülke devlet başkanının birinci sırada aday olması gerekiyor. Bu geleneğin devam ettirilmesinden yanayım. 4 Aralık'ta yapılacak Duma seçimlerinde Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in birinci sırada yer almasını teklif ediyorum. Bu, partiye daha güçlü, başarılı, saygın bir pozisyon kazandıracak ve zafere götürecek." şeklinde konuştu.

Böylece 2000-2008 yıllarında iki dönemde Rusya Devlet Başkanlığı görevini sürdüren Putin'in Kremlin'e dönüşünün önü açıldı. Putin, anayasanın "2 dönemden fazla başkanlık yapılamaz" maddesi gereği başkanlığı bırakmış yerine başbakan Medvedev geçmişti. Şimdi Putin'in yeniden başkanlık için aday olması, Medvedev'in "emaneti Putin'e devrettiği" yorumlarına neden oldu.

Birleşik Rusya listesinden Duma seçimlerine girmeyi kabul eden Medvedev, Putin'den başbakanlık görevini devralabilir. 2012'de devlet başkanlığına gelecek Putin, yapılan anayasal değişikle altı yıla çıkarılan başkanlık dönemini 2018'e kadar devam ettirecek. İki dönem başkan olma hakkı olan Putin'in 2024'e kadar iktidarda kalmasının önünde bir engel bulunmuyor. Boris Yeltsin'in seçimiyle 2000'in ilk aylarında ilk kez başbakan olan eski istihbarat örgütü KGB'nin şefi Putin, 2000-2008'de iki dönem devlet başkanlığı yapmıştı. Anayasa elvermediği için üst üste üç dönem devlet başkanı olamadı; Medvedev'i devlet başkanlığına getirdi.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More