Fransa'ya karşı şok yaptırımlar |
VİDEOYU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN...
İHLAS SON DAKİKA - Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamada; İlişkilerimize yön veren siyasi diyaloğun her zeminde devam etmesi yol haritamıza her alanda bir zenginlik kazandırıyor. Özellikle ulaştırma, enerji ve savunma sanayii gibi potansiyel gelişme vadeden alanlarda görüşmeler yaptık.
Ukrayna ile ikili ilişkilerimizi, dostluğumuzu pekiştirecek bu adımların ilerde devam edeceğine de eminim. Sayın Devlet Başkanı ile özellikle serbest ticaret anlaşmasında da mütabık kaldık ki bu iki ülke için çok önemli bir adım, böylece ticaret hacmimizi 2015 sonuna kadar 20 milyar dolara, 2020 sonunda da 40 milyar dolara çıkartmayı hedefliyoruz ve bu görüşmelerimiz de Kırım Tatarları'nın da durumunu ele aldık, ihlassondakika bu bağlamda Tatar toplumunun ekonomik, kültürel ve siyasi sorunlarının giderilmesi için yapılması gerekenleri konuştuk ve TİKA'nın şuana kadar 22 milyon dolarlık bir yatırımı bölgede gerçekleşmiş vaziyette, şuanda Kiev'de de bir ofis açarak bu bölgede ki hedeflere daha hızlı ulaşabileceğini Devlet Başkanı ile paylaştık. Bizde bakan arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdik ve çok yoğun şekilde gerek eğitim, enerji, ticari alanda gerek turizmde, ulaştırma da neler yapabiliriz bütün bu alanları değerlendirme fırsatı bulduk' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ardından Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç, şu açıklamalarda bulundu;
Herşeyden önce misafirperver Türk topraklarına tekrar gelmekten büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Ukrayna ve Türkiye birbirine çok yakın ülkelerdir sadece mesafe açısından değil, işbirliği yapmaktan, halklarımızın yaşamını iyileştirme açısından birbirimize çok yakınız. Ukrayna'da da benim değerli dostum Başbakan Erdoğan ile verimli irtibatlarımız olması önemlidir, bugün yaptığımız görüşmeler çok detaylı, çok zengin ve demeliyim ki stratejik bir önem taşıyordu. Aramızda hakim olan karşılıklı anlayış ve güven sayesinde ikili olarak somut projelerin geliştirilmesi konusunda örnek olacak bir çok konuyu konuşabildik. Bugün yaptığımız görüşmeler sırasında daha bu yılbaşında Ocak ayında vardığımız anlaşmaların sonuçlarını gördük, kaydetmeliyim ki; bugün ilk yaptığımız stratejik toplantı başarılı bir şekilde geçti.
Biz, engelsiz insanların zamanların akışını ele aldığımızdan sayın dostum Erdoğan'ın dedikleri hedefe ulaşmak için işbirliği yapıyoruz. Ticaret hacmimizi aşmak için aramızda ki gerek ticari, insani engelleri kaldırmak gerekiyor. Biz Ukrayna olarak Türkiye'nin 'Hedef 2023' projesini destekliyoruz, biz anlıyoruz ki ortaklaşa hareket yapmak gerekiyor ancak ortak hareket yaparak hedefe ulaşabiliriz. Biz ikili işbirliğimizin somut projeler gerçekleştirme aşamasına geleceğine inanıyoruz, bu projeler gerek Ukrayna ve Türkiye'nin coğrafi konumlarına bakılarak, gerek bizim bölgemizin bakışlarımızın gerçek yüzünü gösterecektir.
Birer soru almak şeklinde soru sorma hakkı verelim
Vize uygulaması ne zaman yürürlüğe geçecektir? Enerji konusunda mütabakata varıldı mı? NABUCCO projesi daha ilerletilecek mi?
Başbakan Erdoğan: Türkiye Ukrayna vize muafiyeti anlaşması süratle çalışılarak başlayacaktır. NABUCCO konusunda dediğim gibi AB'nin parasal olarak yatırımı önemlidir ki tedarikçiler noktasında doğalgaz tedarikini sağlaması çok önemli. Şu ana kadar yıllık talep olarak 30 milyar metreküp planı yapan NABUCCO projesi bu doğalgazı bulabilmiş değil. Burada hemen hemen tek ülke olarak en uzun hat 1800 kilometre bunun parasal karşılığı AB tarafından karşılanacak. Türkiye'ye henüz böyle bir para aktarımı yapılmış değil. Hem transit hem tüketici konumundaki Türkiye bu durumda hazır değil. NABUCCO çalışmaları devam eden bir proje durumunda. Türkiye herşeye hazır durumda. Tabi Türkiye, Ukrayna arasında ise az önce ifade ettiğim gibi elektrik enerjisi konusunda bakanlıklar ve uzmanlarımızın müşterek çalışması sonucunda Karadeniz altından hattın çekilmesi suretiyle mutabık kalınmasına inanıyorum. Ve son olarakta Güney akım ile ilgili Rusya ile devam eden çalışmalarımızla ilgili artık önümüzde ki hafta orada mutabakatlarımız ortaya konacaktır.
Fransa parlamentosundan çok tartışılan karar geçti, siz yaptırımları açıklayacağınızı söylemiştiniz Türkiye'nin bundan sonra ki tutumu nasıl olacak?
Başbakan Erdoğan: Yüksek düzeyli stratejik toplantı yaptığımız bir günde böyle bir kararın Fransa'da açıklanmış olması bizler açısından da ayrı bir talihsizlik ama Fransa açısından daha büyük bir talihsizlik. İnsan haklarına tamamen ters, Fransa'da sözde soykırımı reddedenlerin cezalandırılması gereken yasa bütün uyarılarımıza rağmen ulusal mecliste kabul edildi. Bu yasanın geçmesi ilişkilerde telafisi zor yaralar açacaktır, 577 milletvekilinden oluşan Fransa Meclisi'nde onda biri bile bulunmayan bir şekilde geçmesi çok daha manidardır. Bunlar ne kadar ciddiyetten uzak yaklaşım tarzıdır? Nasıl sulandırılmış bir oylamadır? Anlamak mümkün değil. Bu girişim haksızdır, isabetsizdir ve bu kadarı Türkiye olarak şiddetle kınıyoruz. Aramızda ki ilişkiler 50, 100 yıllık değil çok daha geçmişe dayalı ilişkiler var, asırları bulan bir ilişki ağı bulunan Türkiye, Fransa şuanda malesef farklı bir yönetimin sadece siyasi hesaplar içinde olan, yaklaşın seçimlerin hesapları içinde olan sayın Sarkozy'nin bu süreç için feda ettiği bir davranıştır. Herhalde bundan sonra Fransa hiç birşeyi konuşmaz, bunun çok daha önemli bir boyutunu gündeme getirmek istiyorum, bu oylama da Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde ırkçılık, ayrımcılık, yabancı düşmanlığı üzerinden siyaset yapmak vardır. Fransa'da sırf seçim kazanmak uğruna Türk, Türkiye düşmanlığı genel anlamda İslamafobiya üzerinden prim yapmak Avrupa'nın değerlerine de zarar vericidir.
Bu karara Türkiye olarak sessiz kalmamız mümkün değildir, burada şunu da ifade etmekte fayda görüyorum, Fransa halkının gerçekleri görmesi ve Türkiye, Fransa geçmişini tehdit eden bu girişimden dolayı geçmişimize dair bilgilendirmeleri tüm hızıyla sürdüreceğiz. Tabi ki sadece Fransa halkını değil, Afrika'yı da bilgilendireceğiz, Ortadoğu'yu bilgilendireceğiz ve bugüne kadar unutturulmak istenen orada ki soykırımları bizler orada ki ülkeleri dolaşarak anlatacağız. Bu ırkçı, ayrımcı tavrı anlatacağız, bizim tarihimizde böyle bir soykırım yok. Bunu kabullenmiyoruz, böyle birşeyi kabullenmemiz mümkün değil bugün bizim ülkemizde resmi, gayri resmi olarak yüz bine yakın Ermeni yaşamaktadır. Bunların bir kısmı vatandaşımızdır bir kısmı ise vatandaşımız olmadığı halde ülkemizde bulunan vatandaşlardır. Burada bir tespiti daha yapacağım bazıları edebi mugayir olarak tarih bilmeden ülkemde Yahudi soykırımından bahsediyorlar, ben onlara da tarihi iyi okumalarını telkin ediyorum, Türkiye'ye gelip, Türkiye'de kabul gören Yahudileri ejdadlarına bir sorsunlar. Şimdi tabi Fransa ile ilişkilerimizi gözden geçiriyoruz, bundan sonra ki Fransa tavrına göre bizde tedbirlerimizi etap etap hayata geçireceğiz.
Şuanda istişareler için Paris büyükelçimizi Ankara'ya çağırıyoruz.
İŞTE FRANSA'YA UYGULANACAK İLK YAPTIRIMLAR
1 - Şuandan itibaren ikili düzeyde gerçekleştirilmesi gereken karşılıklı ziyaretler, seminer, eğitim, kurs gibi faaliyetleri iptal ediyoruz.
2 - AB çerçevisinde ki eşleştirme projelerinde Fransa ile artık işbirliğine gitmeyeceğiz.
3 - Fransa ile hertürlü siyasi istişareyi durduruyoruz, ikili askeri faaliyetler ve ortak tatbikatları şuandan itibaren iptal ediyoruz.
4 - Askeri uçuşlar için yıllık toplam verilen izin uygulamasını iptal ediyor her uçuş için tek tek izin uygulamasına geçiyoruz.
5 - Toplantılara katılmıyoruz, altını çizerek ifade ediyorum bu ilk etap, ilk aşamadır.
İŞTE TÜM YAPTIRIMLAR;
- Paris büyükelçimizi Ankara'ya çağırdık.
- Siyasi askeri ve ekonomik maliyetli faliyetleri personel değişim eğitim gibi bütün faliyetleri iptal ediyoruz.
- Askeri tatbikatlar iptal edildi.
- Fransa ile her türlü siyasi iştişareler durduruldu
- Fransız askeri uçakları her uçuş için Türkiye'den ayrı ayrı izin alacak
- AB eşleştirme projelerinde Fransa'yla işbirliğine gitmeyeceğiz.
- Askeri gemilerin liman ziyaretleri izin başvurularını bugünden itibaren reddediyoruz.
- 2012 yılında Ekonomik bakanları arasında yapılacak Türkiye Fransa ortak Ekonomi toplantısına Türkiye katılmayacak
Yasanın Fransa'da ki seyirine göre yeni tedbirler gelecek ve tarafımızdan hiç bir tereddüte mahal bırakmaksızın uygulanacaktır. Bu arada Fransa Ulusal Meclisi'nde sağduyulu, teklife karşı çıkan, karşı oy kullanan parlamenterlere teşekkür ediyorum. Hatta bazı hükümet üyeleri de bu konuda sağduyulu ihlassondakika bir imtihan vermiştir. Sağduyunun, aklı selimin önümüzde ki sürece hakim olmasını, Türkiye, Fransa ilişkilerini geri dönüşü olmayan ilişkilere sevk etmemesini temenni ediyoruz.
Şunu da dost düşman herkesin bilmesini istiyorum, biz tarihimizle gurur duyuyoruz, bizim veya bizi sıkıntıya düşürecek bir tarihimiz yok. Tarihimizde yaşanan her türlü hadise ile yüzleşiyor, akademik, bilimsel olarak tarihin aydınlatılmasını her zeminde güçlü şekilde destekliyoruz. Defalarca söyledik biz bütün arşivlerimizi açtık, varsa başkaları da açsın ve gelsin bütün hukukçular, siyasi bilimciler buralarda çalışsınlar dedik. Tarihler parlamentolarda yargılanamaz, olsa olsa çarptırılır. Tarihi çarpıtanları, tarihi hadiseleri siyasi istismar aleti olarak kullananları tarihte, halklar da affetmeyecektir' dedi.
http://www.ihlassondakika.com/haber_Basbakan-Erdogan-Fransaya-uygulanacak-yaptirimlari-acikladi---14_440747.html
0 yorum:
Yorum Gönder