Yeni 'görüşme' için ilk adımlar

Yeni 'görüşme' için ilk adımlar
'Devlet-PKK görüşmeleri'nde alt düzey temaslar başlarken üst düzey görüşme için zemin hazırlanıyor. Görüşmeleri yine MİT yürütecek.

ANKARA- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Makedonya dönüşü uçakta “Görüşmeler gerektiğinde tabii ki olur” dediği ‘devlet-PKK görüşmeleri’ için somut adımların da atıldığı öğrenildi. PKK ile ‘alt düzeyde’ temasların başladığı, üst düzey görüşmelerin ise zemin hazırlanması halinde başlayacağı bildirildi. Devlet adına görüşmeleri yine MİT yürütecek. PKK yöneticileriyle görüşmelere paralel olarak Abdullah Öcalan’la görüşme süreci de canlanabilir. Hakan Fidan’ın Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı olduğu dönemde MİT Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ile birlikte KCK Yürütme Konseyi üyesi Mustafa Karasu, PKK’lı Sabri Ok, Kongra-Gel Başkan Yardımcısı Zübeyir Aydar ve koordinatör ülke temsilcisi ile yaptığı görüşmenin kayıtları internete düşünce devlet ile PKK arasındaki görüşmeler de kesintiye uğramıştı.

Görüşme, çözüm için şart
Radikal’e bilgi veren kaynaklara göre, aradan geçen süre PKK’nın görüşmelerin yeniden başlaması konusunda ‘istekli’ olduğunu ortaya koydu. Bu kapsamda, üst düzey görüşmelere zemin hazırlamak amacıyla alt düzey temaslar yapılmaya başlandı. Radikal’e bilgi veren üst düzey kaynaklar, Hakan Fidan’ın PKK yöneticileriyle yaptığı görüşmenin sızmasını da ‘derin PKK’ya bağladı. PKK’nın toplumda infiale neden olan sivillere yönelik eylemlerinin örgütteki çatlağın bir sonucu olduğunu söyleyen kaynaklar, bu tip eylemlere son verilmesinin sürece olumlu yönde katkı yapacağını dile getirerek, PKK ile görüşme sürecinin terör sorununun çözülmesinde ‘olmazsa olmaz’lardan biri olduğunu vurguladı.
Kaynaklar, PKK ile yapılacak üst düzey görüşmelerde daha önce olduğu gibi MİT’in aktif rol oynayacağını söylerken, MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın müzakerelere katılıp katılmayacağı konusunda bilgi vermedi.
Ancak devletin, Hakan Fidan’ın internete sızan görüşmesini yaptığı Mustafa Karasu, Sabri Ok ve Zübeyir Aydar üçlüsünden rahatsız olduğu ve ‘güven bunalımı’ oluştuğu ifade edildi.

Erdoğan: MİT niye var?
Makedonya dönüşü uçakta gazetecilere açıklama yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da devlet ile PKK-İmralı arasında imzalanmış ya da hazırlanmış bir protokol olmadığını belirtirken, “Görüşmeler gerektiğinde tabii ki olur. MİT niye var? Bunun için var. Gerekirse git arkadaş gerekeni yap deriz” dedi. Erdoğan, MİT-PKK görüşmesini şöyle değerlendirdi: “Görüşmelerin sızmasından şoke olmadım. Bu konuyu tabii ki Hakan Fidan’la da konuştum. Müsteşarım güvendiğim bir arkadaşımdır. Protokollerden bahsediliyor. Gördüğünü söyleyenler var. Devlet-İmralı-PKK arasında bir protokol asla yok. “


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More