Nobel Tıp Ödülü bağışıklığa gitti

Nobel Tıp Ödülü bağışıklığa gitti
Nobel Tıp Ödülleri önceki gün sahiplerini buldu...
Bu yıl, bağışıklık sistemi üzerine yaptıkları araştırmalarla bilime katkıda bulunan üç bilim adamı ödüle layık görüldü. Ödülü kazanan üç bilimadamından Kanadalı Ralph Steinman’ın bir hafta önce hayatını kaybettiği açıklandı.


Nobel Tıp Ödülü bu yıl üç bilim adamına verildi. Ödülü Amerikalı Bruce Beutler, Lüksemburglu Jules Hoffmann ve Kanadalı Ralph Steinman’ın aldığı açıklanırken, bu bilim adamlarının, özellikle genetik bilimine büyük katkı sağladığı açıklandı. Ödülün üç bilim adamına bağışıklık sistemi ve dendritik hücreler üzerine yaptıkları çalışmalarla verildiği bildirildi. Üçlü, bağışıklık sisteminin insan vücudunda nasıl işlediğini ortaya koymuştu. Bilim adamları vücudun salgıladığı ve mikropları öldüren hücre ve antikorları ortaya çıkarmıştı. Amerikalı Beutler ise ödüle layık görülmekten çok memnun olduğunu dile getirerek “Araştırmalarıma devam etmek istiyorum. Araştırmalarımın iltihaplı hastalıkları ortadan kaldırmasını istiyorum. Umarım araştırmalarım gelecekte yeni tedavi yöntemleri oluşturur” dedi.

Ödülü göremedi

İsveç’teki Karolinska Enstitüsü’nde düzenlenen törende, Nobel Ödülü’nün kurucusu Alfred Nobel adına verilen ödüle layık görülen Kanadalı Ralph Steinman’ın ise geçen hafta 68 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi. Bağışıklık sistemi için geliştirdiği tedavi yöntemiyle yaşam süresini uzattığı belirtilen Steinman’ın çalıştığı Rockefeller Üniversitesi yetkilileri “Dört yıldır pankreas kanseri ile mücadele eden Steinman 30 Eylül’de hayatını kaybetti. Dendritik hücreler aracılığıyla geliştirdiği bağışıklık sistemi sayesinde yaşam süresini uzatmıştı” açıklamasında bulundu. Nobel komitesinden bir yetkili, 1970’lerden beri bağışıklık üzerine araştırma yapan Steinman’ın öldüğünü belirtti ama ödülün akıbeti hakkında bir bilgi vermedi. Nobel Ödülleri sadece hayatta olan bilim adamlarına veriliyor. 1.5 milyon dolarlık ödülün nasıl paylaştırılacağı hakkında da bir açıklama yapılmadı. Ödüllerin 10 Kasım’da takdim edilmesi bekleniyor.

Ödülü bölüştüler

Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan Bruce Beutler ile Jules Hoffmann, ödüllerini aldı. Törende 1.5 milyon dolarlık ödülü paylaşan ve geçen hafta ölen Ralp Steinman’ın olmaması hüzün yaşattı.

Barış ödülünün en güçlü adayı!

OnlarcA yıllık rejimlerin devrildiği Arap Baharı’nın başladığı Tunus’ta halkı harekete geçiren blog yazarı Lina Ben Mhenni’nin, Nobel Barıl Ödülü’ne aday olduğu açıklandı. Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali’yi deviren göstericileri organize eden ve Tunus liderine başkaldıran Mhenni’nin, interneti kullanarak siyaseti değiştirmesinden övgüyle bahsedildi. Nobel Barış Ödülü’nü kazanan kişi cuma günü açıklanacak.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More