iPhone 4S tanıtıldı, iPhone 5 başka bahara

Herkes büyük merakla iPhone 5'i bekliyordu fakat Apple iPhone 4S'i açıkladı. Özellikleri ise iPhone 5 için hayal edilenler ile hemen hemen aynı.

Apple'ın sunumu yaklaşık 2 saat sürdü. Tim Cook ile birlikte Apple'ın teknik kurmayları sahne alıp tek tek yeni servisleri ve özellikleri tanıttılar. Fakat beklenen demeyelim ama umut edilenin aksine Steve Jobs sahne almadı. Yine de eminiz ki evinden büyük bir zevkle iPhone 4S'in etkileyici özelliklerini izlemiştir.

Öncelikli olarak iPhone 4S görünüm olarak iPhone 4'ün birebir aynısı olacak. Fakat en çok merak edilen sorulardan birisi olan "anten" probleim çözülmüş görünüyor. Çelik kaplamanın altındaki çift anten "gorilla-grip - goril tutuşu" problemini ortadan kaldırıyor.

A5 işlemci, çift çekirdekli grafik işlemci

iPhone 4S beklendiği gibi iPad 2'de de kullanılan A5 işlemcisini kullanacak. Bu da iPhone 4'e göre ciddi performans artışı sağlayacak. Kullanılan çift çekirdekli grafik işlemci sayesinde iPhone 4'den yüzde 73 daha güçlü grafik performansına sahip iPhone 4S. Bu sayede neredeyse konsol kalitesinde oyunlar oynanabilecek. Hatta AirPlay özelliği sayesinde televizyonunuzdan tam ekran dahi oynayabileceksiniz.

iPhone 4S'in kamerası piyasadaki pek çok point-and-shoot kameradan daha iyiymiş. Zaten iyi olan iPhone 4'ün kamerasının üstüne çıkılmış.iPhone 4'e nazaran piksel başına yüzde 73 daha fazla ışık ve yüzde 33 daha hızlı yakalama sunuyor yeni 8 MP'lik kamera. Ayrıca 2 fotoğraf arasında sadece yarım saniye olacak.iPhone 4S, 1080p video kaydedebilecek.


Akıllı asistan Siri

iPhone 4S'in en etkileyici özelliği Siri denilen sanal asistanınız. Ses tanıma sistemiyle telefonunuza sesli komutlar verebileceksiniz. İngilizceyi tanımada oldukça başarılı sistem, fakat Türkçe için ne olacağını cihazı inceleyince öğrenebileceğiz. Tabii hiç olmayabilir de. Örneğin telefona "Bugün hava nasıl olacak?" ya da "Şemsiye almalı mıyım?" gibi farklı sorular yöneltirseniz yine de isteğiniz algılayıp hava raporunu önünüze sunacak.Ses tanıma sistemine olanak veren uygulama "Siri" denilen asistan uygulaması. Benzer şekilde "ATV binasına nasıl giderim?" gibi bir soru yönelttiğinizde navigasyon uygulamasından yol tarifi alabileceksiniz.

Siri çok etkileyici, hatta devrimsel diyebiliriz. Örneğin "İşten çıkınca eşimi aramamı hatırlat" dediğinizde öncelikli olarak eşinizin kim olduğunu, telefon listesinde biliyor. Ayrıca işten çıkış anınızı, zamanınızı bilip ona göre hatırlatıyor.

Siri sesinizi öğrendikçe daha başarılı sonuçlar verebiliyor. Kısacası "öğrenen" bir uygulama.Siri ilk aşamada İngilizce, Almanca ve Fransızca destekleyecek. Zamanla daha fazla dil seçeneği de eklenecek. Tahminen Türkçe'nin eklenmesi uzun zaman alacak.


iPhone 4S'in çıkış tarihi ve fiyatı

İlk aşamada ABD, Kanada, Avustralya, İngiltere, Fransa, Almanya ve Japonya'da 14 Ekim'de piyasaya sürülecek iPhone 4S. Diğer ülkelerde ise bu tarih 28 Ekim. Ülkemizde ise 5 Kasım'da geleceği konuşuluyor bir süredir.iPhone 4S kontratlı olarak satılacak. 16 GB'lık model 199 dolar, 32 GB'lık iPhone 4S 299 dolar ve 64 GB'lık iPhone 4S ise 399 dolara 2 yıl anlaşmalı olarak piyasaya sunulacak.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More