Füze kalkanı atışması

Füze kalkanı atışması
TBMM Genel Kurulu’nda sınır ötesi harekat konusunda hükümete yetki veren tezkerenin görüşmeleri öncesinde, “füze kalkanı” tartışması yaşandı
. Tartışma CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın Kürecik’te kurulacak radar sistemine ilişkin yaptığı gündem dışı konuşmasında sistemin Türkiye’nin geleceğini tehdit ettiğini söylemisiyle başladı. Tartışma şöyle:

CHP’li Ağbaba: Bu karar alınırken, muhalefet partilerinin haberi olmadı. Hükümet ülkeyi ateşe attı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu: CHP Genel Başkan Yardımcısı Loğoğlu, bu anlaşma imzalandığı gün, “Şahsi görüşüm, füze kalkan kararı olumlu, Türkiye bakımdan yerinde bir karar” açıklamasını yapmıştı. Bu, füze kalkanı değil, Türkiye’ye bir tek füze yerleştirilecek değil, bu bir erken uyarı sistemidir. Bu erken uyarı sistemi Türkiye’de değil, başka ülkede olması halinde Türkiye topraklarının sadece Marmara koruma altına giriyor. NATO üyesiyiz, NATO Konseyi’nde daimi temsilcimiz var. Her kararda, yetkilendirmeyi daimi temsilcimizin de içinde bulunduğu heyet yapacak.

CHP’li Faruk Loğoğlu:

Malatya’da kurulacak tesis hakkında söylediklerimi Bakan tarafından yanlış aktarıldı. Radar sistemi bir NATO tesisi değildir. Bu, Türkiye ve ABD arasında ikili bir mutabakat zaptına göre faaliyet gösterecek radar tesisidir. Amerikan yetkilileri, bu tesisten toplanacak istihbaratın İsrail ile paylaşılacağını ismen söylemişlerdir. Başbakan, ’bu açıklama düzeltilecek’ dedi. Hükümet doğruları konuşsun. İsrail ile ilişkiler alabildiğince gerilirken, sistemin bu İran’a karşı İsrail’i korumak için kurulduğunu kamuoyundan saklamaya çalışıyorlar.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More