Medvedev istedi, Kudrin istifa etti

Medvedev istedi, Kudrin istifa etti
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in başbakan olacağı hükümette yer almayı kabul etmeyeceğini açıklayan Maliye Bakanı Aleksey Kudrin istifa etmek zorunda kaldı.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e yakınlığı ile bilinen ve Başbakan Birinci Yardımcılığı görevini de yürüten Kudrin, 2000'den bu yana koltuğunu koruyordu.

Devlet Başkanlığı sözcüsü Natalya Timakova, Maliye Bakanı Kudrin'in istifasını verdiğini ve Medvedev'in de istifa dilekçesini onayladığını açıkladı. Rusya'nın modernizasyonu ile ilgili düzenlenen programa katılan Kudrin, Medvedev'in sert eleştirilerine muhatap olmuş ve gün içerisinde istifasını vermesi istenmişti.

Kudrin'in Medvedev'in ekonomik politikaları ve özellikle de savunma harcamaları ile ilgili konularda fikir ayrılığı içinde olduğu biliniyor. 2000'den bu yana Maliye Bakanlığı görevini sürdüren Kudrin (50), Sovyet döneminden kalma borçları ödemiş, petrol gelirleri ile oluşturduğu fon aracılığı ile 2008 krizinin en az zararla atlatılmasını sağlamıştı. Başbakan olmayı bekleyen Kudrin'in taleplerine yeşil ışık yakılmaması nedeni ile Maliye Bakanının Medvedev karşıtı açıklamalarda bulunduğu kaydediliyor.

Toplantıda Kudrin'den gün içinde istifasını isteyen Medvedev, Putin'le görüşme talebini de sert bir dille eleştirdi. Medvedev konuşmasında, "Başbakan dahil olmak üzere istediğinle görüşebilirsin… Ancak ben hala başkanım. Bu tür kararlar da benim tarafımdan alınıyor…" dedi.

Kudrin'in "acil" istifasını isteyen Medvedev, mevcut politikalardan memnun olmayanların da bir an önce istifalarını sunmalarını talep etti. Medvedev hiç kimsenin disiplini ve hükümet uyumunu sabote etmeye hakkı olmadığını vurguladı.

"MALİ PİYASALAR OLUMSUZ ETKİLENECEK"
Rusya Başbakanı Putin'in yeniden Kremlin'e dönecek olmasını temkinle karşılayan mali piyasaların Kudrin'in istifasından olumsuz etkilenmesi bekleniyor.

Ekonomist Sergey Karihalin Ria Novosti'ye yaptığı değerlendirmede, sıkı mali disiplin politikalarının destekçisi olarak görünen Kudrin'in istifasının olumsuz yansıyacağını savundu. Karihalin, "İstikrar Fonu'nun koruyucusu olarak görülen Kudrin'in ayrılışı mali piyasalarda risk oluşturuyor." dedi.

1997-1999 yıllarında Maliye Bakanlığı görevini yapan Mihail Zadornov da Kudrin'in hükümetin en güçlü bakanı olduğunu, küresel mali krizin olduğu bir süreçte ve seçimlere altı ay kala ülkenin maliye bakansız kalmasının hiç de memnun edici bir durum olmadığını söyledi.


0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More